Geplaatst op

De band tussen vader en baby versterken

De band tussen vader en baby, er wordt niet zoveel over geschreven als moeders en baby. Maar gelukkig wordt wel steeds duidelijker dat de rol van de vader wel degelijk heel belangrijk is.
Eigenlijk zijn de gevolgen van onveilige hechting met de vader ongeveer hetzelfde als wanneer een kind niet goed gehecht is met de moeder. Voorbeelden daarvan zijn een laag zelfvertrouwen en moeite met hechte relaties opbouwen. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit een correlatie naar voren komt tussen een drank of drugs verslaving en onveilige hechting met de vader.

Ook is het in de meeste culturen zo dat de moeder een meer verzorgende rol op zich neemt.
En de vader meer met de baby speelt en op die manier aandacht schenkt aan zijn kind.
De baby aan het lachen maken, door het in de lucht te gooien bijvoorbeeld.
Door het speelse karakter leert het kind op een speelse manier ontwikkelen en krijgt daardoor ook vaardigheden mee om uitdagingen aan te gaan. Dat is een goed voorbeeld van het voordeel als je baby zich ook goed hecht aan de vader.

papa-baby-hechting-band-versterken

Wat kun je doen om de band te versterken met je baby?

De vader kan natuurlijk geen borstvoeding geven, maar er zijn andere manieren om een band op te bouwen met je baby die wel een verzorgende kant hebben.
Zoals buidelen, oftewel de baby op je blote borst leggen. De baby kan je hart voelen kloppen en kan je ruiken. Samen douchen kan ook echt gezellig maar ook heel fijn voor jullie zijn.
Even over de buik aaien tijdens het verschonen van de luier is ook huid contact en is bevordelijk voor de hechting.

Oog contact maken en praten met je baby kan je leren emoties en uitdrukkingen zoals boos en blij te herkennen. Baby’s spiegelen ook jouw emoties leuk om eens mee te experimenteren.
Probeer bijvoorbeeld te herkennen wanneer je baby moe is en stop je baby dan in bed, zo speel je in op zijn behoefte, waardoor je baby jouw leert vertrouwen en de hechting sterker wordt.

Een boekje lezen kan ook bijdragen aan het opbouwen van een band, de baby hoort je stem. En leert woorden ook al kan die er op dat moment nog niet veel mee uiteindelijk bevordert het ook de taal ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat het voorlezen van de vader zelfs een sterkere invloed heeft dan wanneer de moeder dit doet.

Kortom op een positieve manier aandacht voor je baby, het lijkt zo natuurlijk en vanzelfsprekend. Maar toch blijkt uit cijfers dat zo’n 30 tot 40% van de kinderen tussen 1 en 12 jaar onveilig gehecht is. En helaas is dit moeilijk te herstellen.

Dus sluit ik af met des te meer bewustwording en aandacht voor dit onderwerp des te beter.

Wil je meer lezen, onderstaand boek lijkt mij een mooie aanvulling

De afwezige vader bestaat niet
Een boek over de liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van vaderschap.

De afwezige vader bestaat niet vertelt mooie, schrijnende, aangrijpende en hoopvolle verhalen over het vaderschap, geflankeerd door de laatste wetenschappelijke inzichten. Een onmisbaar boek over wat vaderschap vandaag de dag betekent, en wat het zou kunnen (en moeten) zijn.