Geplaatst op

5 voordelen van voorlezen1. Woordenschat
Door het voorlezen help je je kind met het uitbreiden van de woordenschat. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die regelmatig worden voorgelezen al met 14 maanden een voorsprong op de woordenschat hebben ten opzichte van baby’s die niet veel wordt voorgelezen.
Wanneer je uitleg geeft bij de plaatjes dragen ook de illustraties bij aan de woordenschat.

2. Ontspannen
Je kind krijgt de kans om even lekker weg te dromen. Kinderen kunnen gemakkelijk opgaan in een verhaal. Dit geldt ook voor volwassenen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je leest je even uit de realiteit wordt gehaald en niet meer hoeft te denken aan alles wat je nog moet doen. Daarom is voorlezen voor het slapen gaan erg aan te raden om je kindje rustig te laten worden.

3. Band versterken
Je kindje krijgt je aandacht, je duikt samen een verhaal in, kunt er samen om lachen of een gesprek openen.
Houdt jouw kindje niet meer zo van knuffelen? Met voorlezen willen ze vaak wel op schoot zitten en kun je nog even een knuffel momentje nemen. Ook voor je kind stiekem heel erg fijn.

4. Fantasiebeleving
Door het voorlezen van een verhaal leert je kind zich inleven in een andere wereld. Je kind maakt zelf een voorstelling van dat wat voorgelezen wordt. Ze leren over dingen die ze zelf niet meegemaakt hebben maar leren er een beeld bij te maken.

5. Zelf lezen
Wanneer je regelmatig voorleest en daar samen plezier aan beleefd krijgt je kind dus een positieve relatie met lezen. Waardoor je kind op latere leeftijd sneller geneigd is om zelf te gaan lezen. Je kind kent immers de voordelen van het lezen al. En zelf lezen draagt bij aan de gehele taalontwikkeling.

Geplaatst op

Een muziekinstrument bespelen is goed voor het brein van je kind

Per toeval kwam ik een onderzoek tegen over muziek en de ontwikkeling van kinderen. Ik was mij er nooit van bewust wat voor invloed het heeft. Na het lezen van dit artikel ben ik van mening dat elke school aan muziek zou moeten doen. Hieronder som ik de belangrijkste voordelen op. Dat het erg leuk is en voor blije gezichtjes zorgt, staat er los van.
Bij het bespelen van een muziekinstrument worden drie informatiestromen in de hersenen gebruikt. Het visuele deel (noten lezen), het auditieve deel (het luisteren naar het geluid) en het motorische deel (de handelingen om het geluid te produceren). Met deze fikse prikkels worden de hersenen natuurlijk flink gestimuleerd om aan het werk te gaan.
kind-muziek-maken-mamablogCognitie en concentratie

Door muziek te maken leren kinderen goed luisteren. Ook leren ze tonen herkennen en te onderscheiden. Daarmee leren ze om informatie te filteren, in hoofd- en bijzaken.
Door langere tijd een muziekinstrument te bespelen worden de verbindingen tussen je linker en rechter hersenhelft versterkt. Hierdoor kunnen de twee hersenhelften gemakkelijker met elkaar communiceren.
Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen die een jaar lang een instrument bespelen een grotere groei in het IQ ontstaat, dan de controlegroep die geen instrument bespeelt.

Motoriek

Door het bespelen van een muziekinstrument moeten je hersenen de spieren aansturen. Zo wordt de motorische vaardigheid geoefend.
Wanneer je luistert naar muziek kan dit emoties oproepen. Het deel van de hersenen wat dan actief wordt ligt vlakbij het motorische deel van de hersenen. Hierdoor ben je snel geneigd te bewegen.

Sociale ontwikkeling

Door samen muziek te maken en naar elkaar te luisteren ontstaat er een samenwerking.  Bijna vanzelf leer je rekening te houden met elkaar, om er samen voor te zorgen dat er een mooi muziekspel ontstaat.
Wanneer je kind een instrument bespeelt, dan worden de communicatiebanen voor empathie versterkt. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die langer muziek maken ook gemakkelijker andere kinderen accepteren dan de controlegroep die geen instrumenten bespelen.

Emotionele ontwikkeling

Door muziek te maken leer je de verschillende tonen en de essentie van de muziek te filteren. Zo kan je kind gemakkelijker emoties herkennen en plaatsen.
Er is zelfs een studie waarin musici Chinese taal moeten duiden en daar dus gemakkelijk het gevoel uit kunnen filteren. Alleen door puur naar de tonen te luisteren. Terwijl de controlegroep zonder muzikale achtergrond totaal in de war raakt.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met muziek spelen. Vanaf een jaar of 4 kan dit al. Alleen voor de blaasinstrumenten is het nodig dat de tanden gewisseld zijn, dit kan dan pas op een wat latere leeftijd.

Ben je ook zo gefascineerd over dit onderwerp en wil je meer lezen? Onderstaande links heb ik gebruikt voor dit artikel:

 

https://www.mieras.nl/schrijven/wat-muziek-doet-met-kinderhersenen/

http://www.muziekmaaktslim.nl/

https://formulier.meermuziekindeklas.nl

Geplaatst op

10 leuke activiteiten om te doen met je kind

Aandacht maakt alles mooier, zegt Ikea. Ik was al een groot Ikea-fan, maar hier kan ik mij helemaal in vinden.
En wat is er nou mooier dan iets doen met aandacht voor je kind? Hieronder vind je een aantal simpele ideeën om met je kind te doen. Als laatste ken jij je kind het beste en weet je wat hij leuk zal vinden.
Het is altijd goed om ook nieuwe dingen uit te proberen. Zo kwam ik er op mijn 28ste achter dat ik basketbal fantastisch vindt en is het mijn grootste passie geworden.

papa en dochter tekenen-babymamakleding

1.High tea thuis

Het kan beginnen met bedenken wat jullie allemaal bij jullie high tea willen eten. Daarna gezellig samen boodschappen doen (wel een beetje afhankelijk van de leeftijd). Misschien kan jouw kind ook zelf iets uitkiezen wat hij lekker vindt. Daarna alles samen maken en natuurlijk lekker oppeuzelen. Of als picknick in huis of in de tuin.

2.Spelletjes spelen

Hier valt van alles te verzinnen, van spelletjes uit de speelgoedwinkel tot een vragenvierkant. Verstoppertje, tikkertje, memory (deze zou je ook zelf kunnen knutselen).
Boter kaas en eieren. Ook een leuke optie is het dobbelstenenspel (elk nummer is een opdracht, verzin de opdrachten eventueel samen, b.v. 1=rondje rennen, 2=knuffel, 3=snoepje, 4=liedje zingen, 5=tekening raden/pictionary,  6=verboden woord raden)

Voor tips met leuke bordspellen een link naar de top 10 volgens ouders van nu

3.Hut bouwen/Hindernisbaan maken 

Een hut bouwen van dekens, lakens, sprei en wat er maar in huis ligt. Gewoon over de tafel of stoelen. Met grote klemmen of wasknijpers zet je alles stevig vast. Het is super knus om kussen en dekens binnen in de hut te leggen zodat de kinderen lekker zacht en warm kunnen zitten. Natuurlijk hoort er ook een wachtwoord bij om binnen te mogen komen.

Heb je al heel vaak hutten gebouwd en wil je eens wat anders? Misschien heb je een bol wol in huis en anders is dit te kopen bij Zeeman, Action of een hobbywinkel. Het is al vanaf een paar euro te krijgen. Het mooiste zou zijn als de bol rood is van kleur.
Met de wol kun je laserstralen uitzetten door de draden door het huis te spannen. Bijvoorbeeld aan de stoelpoot of lamp. De kinderen moeten dan door het parcours kruipen of klimmen zonder de “lasers” te raken.

4.Muziek maken

Hebben jullie instrumenten in huis? Ga hier samen mee aan de slag. Zo niet dan is samen zingen of op wat emmers trommelen ook een goede optie. Muziek draagt bij aan de taalontwikkeling, namelijk het leren luisteren. Begrijpend luisteren wordt hiermee ontwikkeld. Je kind leert dan het omzetten van geluid naar informatie en het filteren van deze informatie.

5.Kunstenaar spelen

Het maken van tekeningen, verven en dergelijke is volgens ontwikkelingsdeskundigen belangrijk voor de fijne motorische ontwikkeling. Het is vergelijkbaar met het brabbelen van baby’s om later te leren spreken. Het maken van krassen op papier is een voorstadium voor schrijven en tekenen.

Maar door tekenen kunnen kinderen nog meer leren namelijk plannen, zelfbeheersing en zelfcorrectie. Een kind van 5 jaar kan bijvoorbeeld al beter nadenken over het eindproduct dan een kind van 3. Ook heeft een kind van 5 jaar al meer een beeld in gedachten en kan op het einde beoordelen of het goed gelukt is. Zo leert het vervolgens bij een volgende tekening zichzelf te verbeteren. (Bron: ontwikkelingspsychologie Robert S. Feldman)
Een leuke variatie optekenen of schilderen is samen een collage van oude tijdschriften maken. 10 leuke dingen doen met je kind

6.Huishoudelijke klusjes

Onderstaande klusjes zijn onder begeleiding al voor dreumesen en peuters te doen. Vanaf een jaar of 5 zou er zelfs wat structureels onder begeleiding bedacht kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die klusjes krijgen meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben en op latere leeftijd makkelijker kunnen samenwerken. Het helpt ook bij de ontwikkeling van zelfstandigheid.

Klusjes die al voor dreumes kunnen:
– De vaatwasser uitruimen
– Het afstoffen van spullen
– Het bij elkaar zoeken van sokken
– Helpen met was opvouwen en ook van de machine in de droger doen

En natuurlijk het helpen met de auto wassen, lekker knoeien met water en sop.

7.Bakken

Cupcakes bakken en versieren. Of koop kant-en-klare cake, slagroom, toppings en versieren maar. Koekjes bakken zorgt natuurlijk ook altijd voor enthousiasme, deze kunnen ook nog redelijk gezond gemaakt worden.

8.Wandelen/Sporten

Een rondje in de buurt om even het hoofd leeg te maken en lekker de buitenlucht in is al goed natuurlijk. Wil je het net iets specialer maken dan is een wandeling in het bos of strand ook leuk. Wil je het iets intensiever aanpakken dan kun je ook oefenen met gewichtjes of bijvoorbeeld een flesje water. Of zet een YouTube work-out op.

9. Elkaar opmaken

Elkaar opmaken, of een pop. Kijk samen wat make-uptutorials en maak vooral een mooie foto voor op Facebook ;). Een manicure past hier ook mooi bij. Dan is ook meteen het drama van het nagels knippen misschien ook gelijk verholpen.

10.Testpanel

Geblinddoekt verschillende etenswaren proeven en raden wat het is.  Of van hetzelfde product meerdere merken kopen en dan beoordelen welke het lekkerste is. Zonder te weten welk merk je op dat moment proeft.
Net zoals ze bij Kassa ook wel doen.

Geplaatst op

Knuffelen: een vorm van liefde

knuffelen-papa-baby-knuffelhormoon

Knuffelen en lichamelijk contact is ook een manier om je te verbinden met je kind. Een manier met veel positieve bijwerkingen. Van knuffelen word je rustig, het vermindert stress. Je wordt er zelfs socialer en vriendelijker van. Dat komt doordat bij aanraking de stof oxytocine wordt aangemaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Er zijn nu zelfs onderzoeken om kinderen met autisme dit hormoon te geven zodat het makkelijker word om sociaal contact te maken. Los van de sociale aspecten daalt ook je bloeddruk en kun je beter tegen pijn wanneer je oxytocine aanmaakt. Best een fijn stofje dus.

Is het niet heerlijk om met je kleintje te kroelen en te weten dat het ook nog eens een rustgevend hormoon opwekt?

Wat als je kind niet van knuffelen houdt?

Maar wat als je kindje niet zo van knuffelen houdt? Forceren zal wellicht averechts werken. Wat kun je wel doen? Je kunt wel op andere manieren lichamelijk contact maken. Bijvoorbeeld even kietelen, stoeien of tegen je aan klimmen. Het spelletje massagesalon of kappertje spelen zou ook nog kunnen. Op deze manier is er ook lichamelijk contact, maar de drempel ligt wat lager.

Vallen deze voorbeelden ook niet in goede aarde bij je kind? Dan kun je altijd nog even een wandeling maken buiten of sporten, daarbij wordt ook oxytocine aangemaakt.

Als kind was ik zelf ook niet knuffelig, later als volwassene hield ik vooral van afstand en niet van knuffelen. Totdat vrienden mij stimuleerden om te knuffelen. Ik werd letterlijk ingesloten en achtervolgd voor een knuffel, ik vond het super ongemakkelijk. Maar daardoor heb ik wel geleerd om te knuffelen en nu vind ik het alleen maar fijn en merk ik de voordelen ervan. Hieruit blijkt dat je het dus zeker kunt leren.

Tot slot laat een kind zelf zijn grenzen aangeven, maar kijk of je op speelse wijze lichamelijk contact kunt krijgen zodat je kind ook de voordelen van knuffelen ervaart.

Heb je nog meer goede ideeën om het lichamelijk contact met je kind te stimuleren? Schrijf het in de reacties.

Geplaatst op

De band tussen vader en baby versterken

De band tussen vader en baby, er wordt niet zoveel over geschreven als moeders en baby. Maar gelukkig wordt wel steeds duidelijker dat de rol van de vader wel degelijk heel belangrijk is.
Eigenlijk zijn de gevolgen van onveilige hechting met de vader ongeveer hetzelfde als wanneer een kind niet goed gehecht is met de moeder. Voorbeelden daarvan zijn een laag zelfvertrouwen en moeite met hechte relaties opbouwen. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit een correlatie naar voren komt tussen een drank of drugs verslaving en onveilige hechting met de vader.

Ook is het in de meeste culturen zo dat de moeder een meer verzorgende rol op zich neemt.
En de vader meer met de baby speelt en op die manier aandacht schenkt aan zijn kind.
De baby aan het lachen maken, door het in de lucht te gooien bijvoorbeeld.
Door het speelse karakter leert het kind op een speelse manier ontwikkelen en krijgt daardoor ook vaardigheden mee om uitdagingen aan te gaan. Dat is een goed voorbeeld van het voordeel als je baby zich ook goed hecht aan de vader.

papa-baby-hechting-band-versterken

Wat kun je doen om de band te versterken met je baby?

De vader kan natuurlijk geen borstvoeding geven, maar er zijn andere manieren om een band op te bouwen met je baby die wel een verzorgende kant hebben.
Zoals buidelen, oftewel de baby op je blote borst leggen. De baby kan je hart voelen kloppen en kan je ruiken. Samen douchen kan ook echt gezellig maar ook heel fijn voor jullie zijn.
Even over de buik aaien tijdens het verschonen van de luier is ook huid contact en is bevordelijk voor de hechting.

Oog contact maken en praten met je baby kan je leren emoties en uitdrukkingen zoals boos en blij te herkennen. Baby’s spiegelen ook jouw emoties leuk om eens mee te experimenteren.
Probeer bijvoorbeeld te herkennen wanneer je baby moe is en stop je baby dan in bed, zo speel je in op zijn behoefte, waardoor je baby jouw leert vertrouwen en de hechting sterker wordt.

Een boekje lezen kan ook bijdragen aan het opbouwen van een band, de baby hoort je stem. En leert woorden ook al kan die er op dat moment nog niet veel mee uiteindelijk bevordert het ook de taal ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat het voorlezen van de vader zelfs een sterkere invloed heeft dan wanneer de moeder dit doet.

Kortom op een positieve manier aandacht voor je baby, het lijkt zo natuurlijk en vanzelfsprekend. Maar toch blijkt uit cijfers dat zo’n 30 tot 40% van de kinderen tussen 1 en 12 jaar onveilig gehecht is. En helaas is dit moeilijk te herstellen.

Dus sluit ik af met des te meer bewustwording en aandacht voor dit onderwerp des te beter.

Wil je meer lezen, onderstaand boek lijkt mij een mooie aanvulling

De afwezige vader bestaat niet
Een boek over de liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van vaderschap.

De afwezige vader bestaat niet vertelt mooie, schrijnende, aangrijpende en hoopvolle verhalen over het vaderschap, geflankeerd door de laatste wetenschappelijke inzichten. Een onmisbaar boek over wat vaderschap vandaag de dag betekent, en wat het zou kunnen (en moeten) zijn.